Bilmeyenler için Filezilla nedir?
Filezilla GNU/GPL bir FTP programıdır. Yani internet üzerinden başka bir bilgisayara dosya transferini sağlayan açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Hem profesyonel olarak hem de amatör olarak sorunsuzca kullanabilirsiniz. Kısacası bir web sitesi yada uygulamasını kurmak istiyorsanız ihtiyacınız olacak FTP yazılımıdır. Diğer onlarca farklı FTP yazılımından farkı; hem ücretsiz, hem güçlü ve ayrıca tüm platformlarda çalışıyor olmasıdır. (Windows, Mac OS, Linux)
Anlatacağımız yöntem farklı bilgisayarlarda site düzenlemek zorunda kalan kişiler için. En sıkıcı işlerden birisi tüm bilgisayarlarda FTP ayarlarını güncel tutmak için her seferinde ayarları elle girmek yada bir yere note etmek zorunda kalmak. İş yerinde başladığım bir site düzenlemesine evde devam etmek istiyorum fakat bağlantı bilgilerini not etmediğim için evde sunucuya bağlanamıyorum. İşte bu durumda kurtarıcımız yine Dropbox! Çalıştığınız tüm bilgisayarlarda tek ve ortak bir bağlantı veritabanı kullanabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
1. sitemanager.xml Dosyasını Bulalım
Filezilla tüm site erişim bilgilerini “sitemanager.xml” dosyasında saklar. Aşağıda 3 farklı platform için bu dosyanın saklandığı yeri bulabilirsiniz.
Windows 7 & Vista – C:Users/kullanıcıadınız/AppData/Roaming/FileZilla/sitemanager.xml
Mac OS X – /users/kullanıcıadınız/.filezilla/sitemanager.xml
Linux – /home/kullanıcıadınız/.filezilla/sitemanager.xml
2. Yedekleme
Her ihtimale karşı bu dosyanın bir yedeğini almanızı öneririz, zira daha önce kaydettiğiniz tüm site erişim bilgileriniz bu dosyada saklıdır. Mesela “sitemanager.xml.yedek” adıyla dosyanızı yedekleyebilirsiniz.
3. sitemanager.xml Dosyasını Dropbox’a Yerleştirmek
Dropbox içinde “Ayarlar” adında bir klasör açalım. Nereye yada hangi klasör altına açtığınız önemli değil fakat dosya yolunu bir sonraki adımda kullanacağımız için size mantıklı gelen bir dizinde bu dosyayı oluşturmanız gerekiyor. 1. adımda yolunu bulduğunuz “sitemanager.xml” dosyasını yeni oluşturduğunuz “Ayarlar” klasörüne taşıyın. Dikkat edelim, dosyayı kopyalamıyoruz! varolan dosyayı direk yeni klasöre taşıyoruz.
4. Kısayol Tanımlama
Şimdi Dropbox içine atılan “sitemanger.xml” dosyasına varsayılan klasör içinden kısayol tanımlamamız gerekiyor. Filezilla programını kandırarak yerel “sitemanager.xml” dosyasının Dropbox içine taşıdığımız dosyayı işaret etmesini istiyoruz. Bunun için Windows ortamında komut satırını, Mac OS/Linux için Terminal programını kullanarak aşağıdaki komutları çalıştırmamız gerekiyor. Bu komutlarda yazan kullanıcı klasörü yolunu, kendi dosya sisteminize göre uyarlamanız yeterli. Sizinde fark edeceğiniz gibi windows ortamında önce yeni dosya yolu, sonra yerel dosya yolunu giriyoruz, Mac OS ve Linux içinse tam tersi bir sıralama geçerli.
Windows:
mklink “C:Users/kullanıcıadınız/AppData/Roaming/FileZilla/sitemanager.xml” “C:UserskullanıcıadınızMy DropboxSettingssitemanager.xml”
Mac OS X:
ln -s /users/kullanıcıadınız/Dropbox/Settings/sitemanager.xml /users/kullanıcıadınız/.filezilla/sitemanager.xml
Linux:
ln -s /home/kullanıcıadınız/Dropbox/Settings/sitemanager.xml /home/kullanıcıadınız/.filezilla/sitemanager.xml
Hepsi bu kadar! Şimdi Filezilla programını çalıştırıp bağlantılarımızı kontrol edebiliriz. Yukarıdaki işlemleri, kullandığınız her bilgisayarda yapmanız gerektiğini unutmayın. Bir diğer önemli nokta ise; eğer yerel dosyalarınızla uzak sunucudaki dosyalarınızı “otomatik eşzamanlama” gibi bir ayarla kullanıyorsanız, dosya yollarını yine her bilgisayarda tek tek düzenlemeniz gerekiyor. Tabi bu son durum çok yaygın bir kullanıma sahip değil.